söndag 30 maj 2010

Fiske med ungarna på jobbet.

Elevens val på Ängaboskolan.

Så var det dags för den för ungarna så efterlängtade fiskeveckan på jobbet. I år är det tionde året som jag genomförd en veckas fiske för barnen. Det är en mycket rolig men arbetsam vecka. Men det är mycket givande att väcka fiskeintresset hos dem. Kunskapsnivån är mycket varierande på dem. En del har aldrig fiskat förut och behöver mycket hjälp medan andra är ärrade veteraner och är nästintill självgående.

Det var med blandade känslor jag packade fiskeväskan kvällen innan. Många tankar gick till min vän och fiskekompis som tragiska gick bort förra veckan. Fiskesuget har varit minimalt hos mig sedan dess. Men jag vet att han själv allra helst hade suttit där nere vid sjön och fiskat. Han hade helt säkert testat några nya hemmabyggen som tackel, riggar, beten, platser och metoder som han grunnat ut själv.

Mycket av mitt eget fiske speglar hans tankar och idéer. Vet inte riktigt hur många hundratals timmar vi spenderade ihop vid olika vatten. Han satt på en helt enorm kunskapsbank.Vi prövade så många nya metoder och sjöar. Nu i efterhand är det lite synd att vi höll många av dem hemliga.

En del var kanske smått halvgalna tex. dra mitt ut på Vänern i en 4m eka och trolla lax. Men lax fick vi för det mesta på hans egen byggda prylar. Tror inte vi hade ett blankpass på Vänern.

Ett annat "stollprojekt" var när vi ledsna på en isfrivinter och en januarinatt lastade hela hans plåteka full med tegelpannor från mitt garage och åkte ut på sjön och byggde oss en egen fiskeplats för lake. Båten var så tungt lastad att vi var nära att kapsejsa. Någon lake fick vi inte den natten men vi gjorde ändå ett försök vilket få ens kommit på tanken att göra.
Tack och lov är jag få förunnad att ha just många sådana här minnen av honom.

Flera av barnen frågade under veckan hur jag kan så mycket om fiske. Då gjorde det mig mycket glad att få svara dem att det var tack vare min kompis Jörgen som har blivit en duktig fiskare. Han har inte lärt mig allt men har verkligen fått mig att bredda mitt fiske.

Tyvärr hade alltför många idéer och projekt som vi inte hann genomföra. Men i den mån jag hinner skall jag försöka genomför så många av dem som möjligt för att föra hans tankar vidare.

Dag ett: Sutar och braxenfiske.
Jag var uppe tidigt och förmäskade. Sedan for jag snabbt till arbetet och hämta de 19 ungarna.
Dröjde inte länge innan de först braxen hade hittat in till mäskplatsen. Efter ett par braxen var det dags för sutarna att göra entré. De var i bra kondition och jag lyckades sätt nytt pb. inför de begeistrade ungarna. 2250gram.







Dag två:Mört och idfiske. Feederfiske och många mörtar blev det men ingen id. Knepigt?
Nästan alla barnen fick sin efterlängtade fisk.

Dag tre: Ett nytt pass sutar och braxenfiske.
Något trögare fiske idag. Började med ett fint run som tyvärr resulterar i ett linbrott.
Nästa napp sutare 2075gram.
tredje nappet ett rejält run fast freerunnern var rejält åtdragen. Karp!
Efter en del fightande i växtlighet och baxande ur svår vinkel fick jag i den i håven.
Riktigt kul med min första karp på 4800gram.










Dag fyra: Ny plats som var omäskad. Men det dröjde inte mer än tio minuter innan första sutaren låg i håvnätet. Dagen löpte på några gäddor och många mörtar synade landbacken.
Jag tror att de flesta barnen uppskattade veckan. Vi hade i alla fall tur med vädret:)

lördag 22 maj 2010

Ute på sjön.

Idag åkte jag med brorsan ut på sjön en sväng. Jag behövde rensa skallen lite. Tungt, tungt just nu.
Fisket blev la inte så mycket med, men det var ju inte tanken med det hela heller.

söndag 16 maj 2010

Braxenfiske igen.

Ikväll blev det ett kortpass igen efter braxen. Min dotter var med och prövade på lite jerkfiske..
Trögt var namnet, en mört kom upp.

lördag 15 maj 2010

Braxenfiske.

Idag blev det en två timmarstur för att försöka fånga en bralle. En braxen blev det, men alltför liten. En sutare kom också upp.

fredag 14 maj 2010

Färnarace.

Idag blev det ytterligare ett försök att fånga en ok färna.(sjätte försöket i år.)
Jag hade planerat att fiska på ett flertal nya ställen och även pröva några för mig nya beten.
Första platsen verkade vara kass inte ett pill på en timme. Jag bytte räkorna mot brödpasta vilket snabbt visade sig vara rätt melodi. Första färnan var bärgad ca: 1600gram.
Jag bestämde mig för att flytta. På nästa plats passade jag på att prata en stund med markägaren. Han visade sig vara en trevlig kille och det var okej för mig att parkera och fiska på hans mark. Tyvärr så var det ingen färna som behagade nappa.

Jag flyttade vidare undan för undan. På åttonde platsen sög det till ordentligt. Nu fick både spö och rulle visa vad de gick för. Den bjöd upp på bra kamp och det höll på att skita sig ett par gånger när färnan gick ut i den hårda strömmen. Tack o lov lyckades jag få in den jäveln i håven till slut. Först tog jag längden 56-57cm, ok. Vad skulle vågen visa, 2520gram!! Va!
Fram med våg nr:2 Den visade den med: 2520, gött!!!!!!
Fy fan äntligen en över nya reg.gränsen.

Jag nötte på en timme till på platsen, men inget mer pill.
Men vad gjorde det, jag var så nöjd.

torsdag 13 maj 2010

Matchmete

Idag testade jag mitt nya matchspö.
Jag fick en abborre och årets första sutare innan det var dags att fara hem.
Spöt får godkänt med ett stort +

tisdag 11 maj 2010

Färnafiske.


Idag gjorde vi ett nytt försök för att få en hyfsad färna. de tidigare försöken har gett dålig utdelning. VI började med ett gammalt ställe som vilat länge. Tre utlägg och lika många fiskar. Största på 1980gram en helt ok fisk i god kondition.
Nästa ställe svårare spot. Kompisen får sin första fisk för dagen.2210gram
När skymningen föll så avtog nappen helt.

torsdag 6 maj 2010

Blandat fiske

Just nu blir det en väldig blandning på fisket. Lite gädda, färna, braxen, id, vimma och mört. Tyvärr så uteblir de där riktiga fullträffarna. Inte nog med sketfisket så brast mitt nya feederspö vid ett mothugg? Inte toppen som man hade kunnat tro, utan mitt på i en så kallad holk? Jävligt skumt har ej fiskat med det många pass. Har velat spara det nya spöt i reserv ifall mitt gamla pajar. Men vad fan de är mina absoluta favoritspön som ej går att få tag på mer. Ångest....och satans jävlar.

söndag 2 maj 2010

Ytterligare ett pass deadbait-fiske.

Idag blev det ett nytt försök på en ny plats. Dröjde en timme innan det blev "run" på första spöt. En tunn gädda på 3-4kg synade landbacken. Sedan flöt det på med ytterligare två napp, först en mindre gädda och sedan som grädde på moset årets första gös ca 3-4kg.
Min först gös på bottenmete.

lördag 1 maj 2010

Deadbait igen.

Idag blev det ett nytt försök efter storgädda. Den här gången var min äldste son och hans kompis med på turen. Första stället fiskade vi bara en kort stund innan det kom en busslass med mört och braxenfiskare.

Det nya stället visade sig passa bra för fiskeformen. Dröjde bara en knapp timme innan det drog på i ett av spöna. Vid mothugget kändes det att det åter var en bättre fisk. Men tyvärr han jag inte få kontroll på gäddan innan den lyckats gå fast i någon skit på botten.

Jag gav den löslina för att den eventuellt skulle kunna ta sig loss själv. Vilket den gjorde men den lyckades även ta sig loss från mina krokar. Lika bra det så den stackaren inte behövde sitta fast och svälta ihjäl ute i sjön.

Grabbarna var något besvikna men de fick i alla fall se och höra ett riktigt screaming take:)