söndag 30 augusti 2009

Fräckaste fiskarna

Jag fiskar för lite just nu. Har varit sjuk i en vecka. Då har jag inte ens orkat tänka på "skiten".
När jag låg där i feber reflekterade jag över vilka "vanliga"fiskar jag tycker är fräckast. Vilket resulterade i en liten lista.
På plats nummer fem.
Gädda"större"+5kg Behöver ha några kilo i baken för att bjuda upp till fajt. Klart överreklamerad.
På plats nummer fyra.
Gös precis som gädda behöver nå upp till reg.nivå för att ge något litet bendaller. Löjligt överreklamerad spec. om de fångas på trolling. V-j kan jag förstå, upplevelsen blir 100%.
På plats nummer tre.
Abborre. Helt klart den som ger mesta fight per gram av de vanliga predatorerna. Helt klart underskattade. En abborre på 1kg+ på rätt utrustning är grymt häftigt. Mycket bendaller.
Plats nummer två.
Sutare har vunnit en stor plats i mitt hjärta. Riktar man sitt fiske efter större exemplar och har rätt avvägd utrustning(ingen karp) så kan man få ett sjuhelsikes fiske. Ger sig inte i första taget.
Plats nummer ett.
Färna. Går inte beskrivas måste upplevas. Hugget är så brutalt att man går och suger på upplevelsen i flera dagar efteråt. Sen är det ju inte över i och med hugget, fajten som följer är minst lika brutal. När den för förhoppningsvis ligger i håven så känner man att pulsen är riktigt på g. Ger livskvalité. Mycket underskattad.

fredag 28 augusti 2009

Kort fisketur

Ikväll drog vi iväg för att se om vi kunde lura upp en ruda igen. Var inte optimalt väder blåsigt och lite regn. Vi fick några strönapp som resulterade i några mörtar. Efter ett tag började de karakteristiska små bubblorna hitta in på mäskplatsen. Jag fick ett mesigt litet napp som jag till sist nöp till och fick direkt känning av en bättre fick. Tyvärr så satt inte kroken. Rätt art men ingen landad:S Kändes som om tiden höll på att rinna ifrån oss. Till slut fick Jörgen ett bra lyftnapp som resulterade i kvällen enda ruda. Gott, grattis:)

onsdag 19 augusti 2009

Dåligt med fiske.

Det har blivit dåligt med fiske nu när arbetet har dragit igång igen. Har kört två riktigt korta pass sutare. De räknas knappt, blev inget.
Idag blev det ett försök till egen tillverkning av boilies. Blev ett jävla rullande utan bräda. Har man bara rätt prylar så är det inga problem alls. Jag kanske rullade två kilo till krokbete. Age den stackarn skall rulla tjugo kilo till sin Frankrike-resa. Fattar inte vad han skall där och göra när han bor vid en av Sveriges bästa karpsjöar:)

tisdag 18 augusti 2009

Jiggfiske

2007-08-18 Jiggfiske. Idag var det grymt trögt. Efter att jag provat lite olika varianter blev det nästan 10st. Dagens abborre(kilofisk) lyckade jag inte få upp i båten. När jag böjde mig ner efter håven så lyckades den ruska sig loss.:(

onsdag 12 augusti 2009

Trolling suger

Trots att varken jag eller Claes var direkt sugna blev det ett trollingpass. Förutsättningarna för fiskeformen kändes riktigt bra. Men som vid de senaste försöken lyste fisken med sin frånvaro. Ett litet pill på ena djupriggsspöt var allt som vi registrerade.
Nu blir det inget mer trollingpass för oss för än löven går i höstskrud.

måndag 10 augusti 2009

Kortpass

Blev ett riktigt kort pass efter sutare. Kände att jag behövde komma ut en sväng efter första dagen på jobbet. Testade min egentillverkade spod. Funkade kanon och kostade bara en MER-flaska. Team Gnosjö är igång igen.
På den mycket korta turen blev det två sutare. Första sutaren blev nytt pb. Fjärde pb:t den här veckan. Tur att man har så låga pb:n
Sutaren hade massor av röda prickar? Kanske någon sjukdom? Sedan blev det ilfart hemm innan åskan brakade loss över sjön
.

torsdag 6 augusti 2009

Ruda-Id

Idag var det dags för den traditionsenliga resan för att fiska Id. Förra året hade vi med våra söner men i år fick de stanna hemma, tur var väl de skulle det visa sig senare.

På grund av att ställena som säljer fiskekort inte har öppettider som passar två trebarnsfäder gjorde vi ett snabbt försök i en göl som har rykte om sig att hysa Ruda.

Det visade sig vara mycket aktivitet i vattnet, undra bara om det var rätt art. Dröjde inte så länge innan Jörgen, nu mer Görgen fick först fisken, en abborre på halvkilot.

Jag hade några små försiktiga mesnapp men ingen som tog. Jag bytte bete och krokstorlek. Nu skall jag göra som när jag fick gräskarpen han jag säga innan flötet sakta drog iväg. Fast fisk och några spännande sekunder innan jag kunde konstatera att det var rätt art. Ruda. Gött vilket flow.

Vi körde på en stund till innan det var dags att dra vidare mot Idarna.

När kortet väl var löst gav vi oss iväg på världens tuffaste stalkingfiske. Jävlar vilken terräng det var på ställena vi hade tänkt fiska, rena rama urskogen. Därav turen att barnen stannade hemma. Flugor i miljarder (kändes som om vi var i Biafra, Afrika) och kanske en av sommarens varmaste dagar gjorde inte det hela lättare.

Tyvärr så visade åarna inte upp sina bästa sidor för oss. Blev några idar lite här och där men tyvärr inga toppfiskar. I och för sig så slog jag mitt gamla pb. två gånger om.

tisdag 4 augusti 2009

Sutare-Karp

Idag var jag uppe tidigt som attan. Vi skulle pröva en för oss ny sjö som hyser mycket stor sutare och karp. Vi hade ganska dålig koll på platserna runt sjön. Så vi fick se turen som en pröva på tur.
Att det skulle bli svårt visste vi på förhand så resultatet för turen blev två napp vilka tyvärr inte resulterade i landad fisk. Små marginaler skiljer fiasko och succé.
Men vi lär komma tillbaka.

söndag 2 augusti 2009

Smak för sutare


Jag tog med mig sönerna på en timmes boltfiske. På den lilla stunden som de orkade med hade vi ett roligt fiske med flera napp och en bärgad sutare. De ville gärna posera med den men det var en mycket livlig rackare.